Празничен концерт, 9 октомври - 80 години от откриването на Зала България

zala Bulgaria predi bombs

Наближават трите летни дни, в които Софийска филхармония ще зарадва своите почитатели с концерти в най-зелената концертна зала – Парк Врана.
След летните вълнения обаче ни очаква едно още по-силно вълнение, свързано с годишнината на една друга зала - на дома, който приютява всички нас - любители на музиката, професионални и бъдещи музиканти, композитори. Очакваме ви в началото на следващия творчески сезон, за да я отбележим заедно!


На 9 октомври 1937 г. е открита зала „България“ - храмът на музиката и на цялата българска музикална общественост!


Единствената в България акустична зала, строена с нарочното предназначение да бъде използвана за симфонични концерти, с акустика, съобразена с експертното мнение на специалисти от Херцовия институт в Берлин и оборудвана с орган и рояли „Стейнуей“, с каквито разполага и днес, зала „България“ ще посрещне своя 80-годишен юбилей на същата дата като в далечната 1937 година!
Софийска филхармония, с подкрепата на Министерство на културата, ви кани на 9 октомври 2017 г., за да се насладим на същата програма, която публиката е слушала в новопостроената зала. Ще я чуем в изпълнение на оркестъра на Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“!


Солисти на тържествения концерт ще бъдат трима забележителни български пианисти – Дуо Аглика Генова-Любен Димитров и Людмил Ангелов. На органа – Велин Илиев. Диригент – Маестро Найден Тодоров.


Дуо Аглика Генова и Любен Димитров са един от най-успешните български клавирни ансамбли в световен мащаб за всички времена. Те са безапелационни победители на няколко големи конкурса само в рамките на две години - конкурса ARD в Мюнхен, конкурса Dranoff в Маями, конкурса в Токио и конкурса "Белини" в Италия. Това постижение остава ненадминато от други артисти и досега. А днес те са част от журито на някои от тези конкурси, като бяха избрани и за Артистични директори на най-престижния състезателен форум в тяхната специалност – 12-ия Международен конкурс за клавирни дуа Dranoff в Маями /САЩ/. Освен блестящи солисти, приемани с овации във всички знакови зали и фестивали по цял свят, те са и преподаватели с международно реноме и ярки успехи. Звезди, които несъмнено ще изпълнят с блясък празничната програма на 9 октомври.

duo Aglika Luben Ludmil


Людмил Ангелов е между най-изтъкнатите световни интерпретатори на музиката на Шопен. Лауреат на множество емблематични конкурси. Носител на Голямата награда на Международния Шопенов институт за издадения диск с негови Ронда и Вариации. Популярен на всички континенти със своите изтънчени изпълнения, той изнася рецитали и солира с всички български и с много реномирани чуждестранни оркестри, а изпълненията му се излъчват от радио- и телевизионни канали в България, Франция, Великобритания, Испания, Полша, Унгария, САЩ, Аржентина и Корея. Член-кореспондент на Кралската академия по изкуствата в Толедо. Неговите концерти, наситени с чувственост и изящност са неизменно празник за публиката.

Велин Илиев е „стопанинът“ на органа в зала „България“ и неуморен откривател и популяризатор на органовата музика със своите концерти под наслов „Органова палитра“.

В програмата на 9 октомври, в зала "България" ще звучат произведения от Й. С. Бах, Роберт Шуман, Енрико Боси, Жозеф Боне, Георг Фридрих Хендел, Панчо Владигеров и Петко Стайнов.

Софийската филхармония постепенно ще разкрива подробности за пълната програма на празничния концерт и съпътстващите изяви. Да празнуваме заедно!